Vijf tips voor de aanschaf van een aircosysteem
Het begint steeds mooier weer te worden en dus loopt de temperatuur op. Zoals we de afgelopen zomers hebben mogen ervaren, kan de temperatuur ook in Nederland flink oplopen. Hierdoor kan de temperatuur in huis als onprettig worden ervaren.
Zeker wanneer bijvoorbeeld een slaapkamer slecht te ventileren is en de warmte aanhoudt en moeilijk weg kan. Door de warmte is het dan moeilijk om in slaap te vallen. Een aircosysteem kan in deze situatie een uitkomst bieden. Hieronder vindt u vijf tips die u helpen om een geschikte airco uit te zoeken.
1.Vaste plek of verplaatsbaar?
Wanneer u een airco koopt heeft u de keuze uit een mobiele airco die of een vast gemonteerde set (een stationair systeem). Deze vast gemonteerde airco’s worden ook wel splitsystemen genoemd. Deze splitsystemen hebben als nadeel dat ze dus moeilijk verplaatsbaar zijn maar bieden daarentegen wel vele voordelen.
De splitsystemen bestaan uit twee losse onderdelen. Het ene deel staat binnen en het andere deel wordt buiten geplaatst. Deze delen staan met elkaar in verbinding door middel van geïsoleerde koelleidingen en communicatiebekabeling. Bij beide systemen moet er dus een verbinding of een slang naar buiten worden geleid. Bij de aanschaf van een airco is het dus van belang vooraf te bedenken of u de airco op één vaste plek gaat gebruiken of dat u behoefte heeft aan een airco die u kunt verplaatsen naar verschillende ruimtes.
2. Grootte van de ruimte
Uiteraard is de grootte van de ruimte een belangrijk aspect om mee te nemen wanneer u een airco gaat uitkiezen. Het koelvermogen van een airco kan namelijk behoorlijk variëren en daarmee ook de aankoopprijs. Ook speelt het verschil tussen de gewenste binnentemperatuur en de buitentemperatuur een belangrijke rol bij het bepalen van het koelvermogen. Vraag bij de aanschaf van een aircosysteem dus altijd naar het koelvermogen en naar de maximale grootte van de ruimte die de airco kan verkoelen.
3. Geluidsniveau
Goedkope airco’s kunnen nogal wat geluid maken. In sommige gevallen is dit misschien niet zo’n groot probleem maar wanneer je de airco gaat gebruiken in de slaapkamer, is dit wel van groot belang. Kijk dus altijd naar het aantal dB’s dat de airco produceert. Bij een mobiele airco is dit probleem nog groter omdat er geen condensor buiten wordt geplaatst maar is geïntegreerd.
4. Extra functies
Moderne airco’s kunnen tegenwoordig meer dan alleen het verkoelen van ruimten. Zo zijn de huidige systemen bijna allemaal uitgerust met een warmtepomp die de ruimte kunnen verwarmen. Wanneer een ruimte in uw huis in de winter vaak te koud is en in de zomer te warm wordt, kan de extra verwarmingsfunctie interessant zijn. Ook kunt u met de airco de ruimte uitsluitend ventileren zodat de lucht gefilterd wordt, bij sommige modellen zelfs tegen pollen e.d. Zo kunt u in alle seizoenen optimaal gebruik maken van uw airco. Wilt u meer te weten komen over de functies? Klik hier
5. De installatie
De complexiteit van de installatie is erg afhankelijk van het soort airco dat u kiest. Bovendien heeft u verschillende opties voor installatie. Zoals gesteld moet er altijd een verbinding van binnen naar buiten worden gemonteerd. U kunt er voor kiezen om dit via het raam of deur te laten lopen. Dit is qua installatie het makkelijkst maar hierdoor kan er wel warme lucht van buiten naar binnen stromen. Wanneer u ervoor kiest om een stationaire airconditioner door een monteur te laten plaatsen, kan de airco op een professionele manier geplaatst worden waarmee geen warme lucht de ruimte binnenkomt. Let er op dat u bij het inschakelen van een monteur kiest voor een monteur die F-gassen gecertificeerd is. Dit is wettelijk verplicht en bovendien bent u dan verzekerd dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de installatie. Airco Groep Holland is voorzien van alle noodzakelijke certificeringen om een installatie milieuvriendelijk, professioneel en wettelijk verantwoord uit te voeren.